ParkFan.nl
Avonturenpark Hellendoorn Fansite / Overig Nieuws
Kassa pretpark test: Hoge prijzen, dikke pret
De entreeprijzen zijn aan de hoge kant, ook de blikjes fris en patatjes met zijn ronduit prijzig en de wachtrijen voor attracties te lang: de bezoekers van pretparken zijn kritisch. Toch staan de wachtrijen en de (te) hoge prijzen het plezier niet in de weg. De deelnemers aan de Kassa-peiling belonen de Nederlandse pretparken met een dikke zeven: 7,7. Lees verder voor de hele uitslag van onze productpeiling!

De tevredenheid overheerst bij de pretparkbezoekers. Tegenover de dure entreekaartjes en te hoge prijzen van versnaperingen staan namelijk vele uren plezier. De meeste mensen nemen het begrip ‘dagje uit’ heel letterlijk: ze brengen de hele dag door in een pretpark. 40 procent van de deelnemers aan onze peiling bivakkeerde er 6 uur of langer.
De tevredenheid overheerst bij de pretparkbezoekers. Tegenover de dure entreekaartjes en te hoge prijzen van versnaperingen staan namelijk vele uren plezier. De meeste mensen nemen het begrip ‘dagje uit’ heel letterlijk: ze brengen de hele dag door in een pretpark. 40 procent van de deelnemers aan onze peiling bivakkeerde er 6 uur of langer.

Branchevereniging pretparken reageert
In Radio Kassa reageert mevrouw Henric Bemboom, directeur van attractiepark Slagharen en voorzitter van de Club van Elf, een branche-vereniging van elf grote Nederlandse attractieparken, op de peilinguitslag. Het gesprek kunt u hier (enkele uren na de uitzending) terugluisteren op onze website.

Goede rapportcijfers
De productpeiling attractieparken laat zien dat ondanks de nadelen van de soms hoge prijs, lange wachtrijen en dure consumpties, bezoekers toch niet schromen om een attractiepark te bezoeken. De Efteling is nog steeds favoriet, maar ook een ‘kleine speler’ in het veld, zoals Sprookjeswonderland in Enkhuizen, doet het prima. De parken scoren gemiddeld genomen goed en gezien het grote aanbod is het best mogelijk om een leuk dagje uit te hebben in een van de attractieparken die ons land rijk is.

Voor een betrouwbare uitslag hebben we de 10 parken genomen, waarvan de meeste reacties binnenkwamen. De overige parken zijn niet slechter of beter, maar worden niet in de peilinguitslag meegenomen. Het resultaat valt niet tegen. Alle parken samen scoren gemiddeld een dikke zeven: 7,7

1 De Efteling, Kaatsheuvel 8.1
2 Avonturenpark Hellendoorn 8.0
2 Sprookjeswonderland, Enkhuizen 8.0
4 Keukenhof, Lisse 7,9
6 Attractiepark Slagharen 7,8
7 Walibiworld, Biddinghuizen 7,6
7 Beekse Bergen Safari, Hilvarenbeek 7,6
9 Dolfinarium, Harderwijk 7,4
10 Duinrell, Wassenaar 6,3

Kanttekeningen
Mooie resultaten, maar er zijn wel kanttekeningen bij te plaatsen. Bij de Efteling, Walibiworld, Duinrell en Slagharen staan de de bezoekers het langst in een wachtrij. Dit levert ergernissen op en die zijn dan weer het hoogst bij het Dolfinarium.

De klanten van de Keukenhof zijn het minst te spreken over de prijzen voor versnaperingen: van de deelnemers aan onze peiling vindt 90 procent de prijzen hoog of te hoog. Het entreekaartje wordt duur betaald, vinden de bezoekers van de Efteling. De entreeprijzen (volwassenen 26 euro entree) zijn te hoog volgens 85 procent van de klanten van dit park. De bezoekers van het Dolfinarium (88 procent ontevreden, entree 23,50) en Walibiworld (93 procent ontevreden, entree 26 euro) zijn zo mogelijk nog minder te spreken over de prijs van een kaartje.

Een groot deel van de bezoekers van het Sprookjeswonderland in Enkhuizen is wél te spreken over de entreeprijs (6,50 euro entree). Maar liefst 72 procent staat achter de stelling dat de entreeprijs precies goed is. Opvallend is dat de bezoekers van Duinrell heel kritisch zijn. Meer dan 60 procent zegt dat een bezoek aan Duinrell een beetje of heel erg tegenviel. Punten die dan genoemd worden zijn: te weinig attracties, en de mindere kwaliteit van de attracties.

Wachten wordt geaccepteerd
Wachten in pretparken is niet bijzonder. Graadmeters bij attractieparken zijn de periodes waarin u gaat: in het hoogseizoen en de vakanties is het altijd druk. Als de mogelijkheid er is, kies dan voor de zogenaamde daldagen. Dit zijn dagen waarin iedereen aan het werk is en andere kinderen naar school gaan. Het vergt allemaal wat planning en geluk, maar dan loopt u lekker vlot zig-zag door een doolhof van ‘bezoekers-geleide-hekken’. Hup, de achtbaan in. Uit onze productpeiling blijkt dat de helft van de wachtende wel kan leven met de wachttijd. Dertig procent stoort zich stevig aan de wachttijd.

Eten en drinken
Het aanbod aan eten en drinken is groot bij de attractieparken. De variatie wil nogal eens beperkt zijn. De pannenkoeken doen het altijd goed. En friet natuurlijk. Uit ons onderzoek blijkt dat de meeste mensen kritisch zijn als het gaat om uitgaven voor patatjes, blikjes fris en allerlei andere dingen waar u trek in krijgt tijdens een actief dagje uit.

De prijzen zijn te hoog volgens 53 procent van de respondenten. Dit is te vergelijken met de uitspraak: ‘Jammer, maar het moet niet veel gekker meer worden’. Bijna een kwart, 23 procent, vindt de prijzen eigenlijk buiten proportie. Bij elkaar opgeteld beklaagt zich dus 76 procent over de prijzen voor eten en drinken.

Respect voor het personeel
Het personeel werkt terwijl u lol heeft, en dit doen ze volgens u goed. Eenvijfde noemt de klantvriendelijkheid uitstekend, 48 procent neemt het woord ‘goed’ in de mond en 21 procent vindt een voldoende bij de klantvriendelijkheid passen. De parken worden goed schoongehouden volgens 90 procent van de bezoekers. De bezoekers voelen zich veilig in de attractieparken. De 2 procent die dit gevoel niet heeft, is verwaarloosbaar. De bezoekers hebben het niet snel gezien in de parken. Het merendeel brengt de hele dag door in een pretpark. In de categorie 6 uur of langer valt 40 procent van de deelnemers van dit onderzoek. Opvallend is dat de bezoekers voor 24 procent vinden dat in de Beekse Bergen bij Hilvarenbeek te weinig personeel rondloopt. Hier lopen dan ook wilde dieren los rond. Over het algemeen is het gevoel van onveiligheid in de parken niet groot. Slechts 2 procent noemt de veiligheid van de attracties onder de maat.

Korting
Goed voorbereid, wordt u zelden verrast. Dit vindt tenminste 70 procent van de ondervraagden. Een kleine groep van 13 procent vindt het bezoek boven verwachting uitpakken. De groep die teleurgesteld het park verlaat is net zo klein. Een uitstapje naar een attractiepark is echt iets voor mensen met kinderen: in onze peiling een grote groep, met 73 procent. Het lijkt bijna vanzelfsprekend dat gezinnen kijken naar eventuele kortingsmogelijkheden. De helft maakt geen gebruik van korting. De ander helft dus wel en hieronder vallen ook de fanatiekelingen met een abonnement of een seizoenskaart heeft. Als het park goed bevalt, komen de bezoekers terug. Andere overwegingen om te gaan zijn de aantrekkingskracht van de attracties, en het gegeven dat het park dichtbij huis is.

Bron: http://kassa.vara.nl/portal?_scr=radio_artikel&number=3329193 - Geplaatst op 14 mei 2007
ParkFan.nl
ParkFan.nl
Copyright © 2001-2018 ParkFan.nl / Disclaimer / webmaster@parkfan.nl / Halloween.nl
Dit is niet de officiële Avonturenpark Hellendoorn website.
ParkFan.nl